JARC indaga possibles irregularitats en la tramitació del Pla Renove

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya considera materialment impossible que s’hagi pogut esgotar la dotació per a la resta de maquinària (tipus 3), inclosa en el Pla Renove, en només tres dies, quan només el procés d’inscripció en el registre de maquinària agrària (ROMA) per obtenir el número de registre que et demana la sol·licitud de l’ajut ja s’allarga, com a mínim 5 dies, a Catalunya.

L’organització agrària catalana destaca que arribarà fins el final i, si es comprova que s’ha produït alguna irregularitat, demanarà al Ministerio de Agricultura que anul·li la convocatòria i la torni a plantejar quan pugui garantir que serà justa per a tots els productors i territoris.

 L’entitat està recavant informació dels agents implicats en el procés per aclarir com és possible que s’hagin exhaurits els fons per a altres maquinàries el dia 17 juny, quan l’ordre es va publicar dissabte 13. En només 3 dies s’han consumit els 3 milions d’euros per a renovar la maquinària agrària, amb excepció dels tractors.

En aquest període de temps els interessats havien de realitzar la compra, inscriure la maquinària i fer la sol·licitud, però com apunta Xavier Vela, president de JARC, “el tràmit d’inscripció de la maquinària al registre ROMA ja dura entre 4 i 5 dies a Catalunya i sense aquest número en teoria no es pot formalitzar la petició de l’ajuda”. Vela afegeix que, hem de tenir en compte, a més, que fins el dia 16 no va entrar en funcionament la web del Ministerio de Agricultura per tramitar els ajuts.

El BOE va publicar el dissabte 13 de juny la convocatòria del Pla Renove de Maquinària Agrària, un ajut que s’atorga per ordre de sol·licitud fins exhaurir el pressupost. El termini de sol·licitud finalitza el 15 de setembre i està dotat amb 8 milions d’euros de pressupost. D’aquesta partida, 5 milions van destinats a la compra de tractors i 3 milions a la resta de maquinària agrària, aquesta segona línia de subvenció és la que s’ha consumit.

JARC demanarà a través de COAG, la coordinadora que els representa en l’àmbit estatal, que Ministerio de Agricultura aclareixi per a quantes màquines s’ha sol·licitat l’ajuda, per Comunitats Autònomes amb els fons inicials disponibles.

Categories