JARC impulsa un front comú estatal per aturar la normativa de benestar animal que compromet la competitivitat del sector porcí

A iniciativa de JARC, les Organitzacions Professionals Agràries a nivell estatal (ANPROGAPOR – ASAJA – COAG – UPA – COOPERATIVAS AGRO-ALIMENTARIAS), han format un front comú, traslladant la demanda per carta al Ministre d’Agricultura el Sr. Luís Planas de la no aplicació de la norma de benestar animal que pot comprometre la competitivitat del sector porcí.

Considerem que la possible aplicació, a partir de 2025, de la Disposició final quarta del Reial Decret 159/2023 de 7 març, mitjançant la qual es modifica el Reial Decret 1135/2002, relatiu a les normes mínimes per a la protecció dels porcs, pot provocar un impacte molt important a nivell de reducció de producció i de rendibilitat per l’increment dels costos fixos de la granja.

És important recordar que el sector porcí ja compleix amb totes les normatives de benestar animal de la Unió Europea i, que fins i tot, en l’actualitat estem apostant, de forma majoritària, per la certificació privada en benestar animal, com per exemple B+ o Welfair.

És necessari tenir en compte que, la normativa que contempla aquest Reial Decret va més enllà de la comunitària, i incideix en un aspecte tan clau i important per a la competitivitat com la capacitat de producció de les granges, podent arribar a generar reduccions d’animals de entre l’11% i el 17%, en funció de la tipologia de granja.

Per aquest motiu, mitjançant el front comú impulsat per JARC, s’ha enviat una carta al Ministre d’Agricultura sol·licitant la derogació d’aquesta norma i, demanant la presa en marxa d’un pla de modernització pel sector porcí que, ens permeti afrontar amb garanties l’apassionant futur que tenim per davant.

Categories