JARC exigeix que la Generalitat incrementi les mesures de protecció dels ramaders davant els assalts a les granges

Sol·licita una reunió urgent amb el conseller d’Interior i el cap dels Mossos d’Esquadra per proposar-los un protocol d’actuació. Els cossos de seguretat han d’identificar a tots els assaltants per poder exigir-los responsabilitats patrimonials en un judici.

Agricultura ha de modificar la normativa per sancionar a qualsevol persona que se salti els protocols establerts per protegir els animals, els consumidors i els interessos del sector ramader.

Barcelona, 23 de juliol de 2019. Representants de les sectorials ramaderes de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) s’han reunit per acordar demandes més concretes davant els reiterats assalts a granges catalanes realitzats per grups d’activistes animalistes.

La voluntat de l’organització agrària és aconseguir aturar el més aviat possible aquest tipus d’accions il·legals, que constitueixen una violació de la propietat privada, posen en risc la salut dels animals directament afectats (estrès, possibles avortaments i increment de la possibilitat de contraure malalties) i de la resta de la cabana ramadera catalana, en incrementar el perill de transmissió de malalties que podrien ocasionar greus perjudicis a l’economia del país, com seria la pesta porcina africana. Per no parlar, dels perjudicis ocasionats als ramaders, dificultant la seva activitat professional i minant la seva reputació.

Reunió urgent amb el conseller d’Interior i el cap dels Mossos d’Esquadra

JARC ha sol·licitat una reunió amb el conseller d’Interior, Miquel Buch, i el cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, per proposar-los un protocol d’actuació davant els assalts a les granges catalanes, donat que considera que estan desatenent l’obligació de protegir els ramaders de tota Catalunya.

L’organització agrària deixa clar que els cossos de seguretat no poden actuar com a mediadors quan un grup de persones accedeix sense permís a una propietat privada, sostreguin o no animals o béns materials. JARC considera que cal identificar a tots els assaltants, perquè en el supòsit de produir-se un dany individual (malaltia d’un animal) o que afecti diverses granges (per exemple, la propagació d’una malaltia), s’ha de poder exigir en un judici responsabilitats patrimonials a tots els possibles culpables.

Agricultura ha de sancionar els assaltants

Els representants de les sectorials ramaderes de l’organització agrària catalana també demanaran que els Mossos d’Esquadra donin trasllat de les actes dels assalts a Agricultura. A partir de la informació rebuda, la conselleria ha d’establir les responsabilitats administratives derivades de l’actuació dels assaltants que afecten el benestar dels animals i la bioseguretat de les granges.

JARC considera que cal revisar la normativa del Departament d’Agricultura, perquè els ramaders estan desprotegits davant dels possibles danys ocasionats durant l’accés no autoritzat en les seves granges. Els productors han de complir una estricta normativa per vetllar per la seguretat alimentària i el benestar dels animals, és inadmissible que no s’imposin sancions a tercers quan salten tots els protocols establerts per protegir els animals, els consumidors i els interessos del sector ramader.

Més informació

Jaume Bernis i Castells, cap sectorial del porcí de JARC i portaveu de les sectorials ramaderes de l’organització agrària (tel. 649 193 575)

Categories