JARC exigeix al DACC que concreti la data per la bestreta de la PAC

L’organització agrària havia demanat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) que efectués el pagament de la bestreta de la PAC el 16 d’octubre, tenint en compte que aquest ha estat un any molt dur per als professionals agraris.

L’entitat considera inadmissible que el Departament tampoc hagi complert el seu compromís de posar en marxa la Comissió de Seguiment dels ajuts.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya reclama que el DACC demostri el seu compromís amb el sector agrari, més tenint en compte que aquest any s’ha vist especialment castigat. Des del punt de vista econòmic, perquè ha patit problemes de liquiditat amb una important crisi de preus, agreujat per l’important augment de les matèries primeres i energia, a causa del conflicte bèl·lic d’Ucraïna. Per altra banda, a causa d’inclemències meteorològiques molt adverses (fortes gelades a la primavera, fortes sequeres, etc.) que estan patint els agricultors de Catalunya.

Per aquest motiu l’entitat sol·licita al Departament, que procedeixi al pagament, amb la bestreta màxima permesa legalment als aproximadament 31.000 beneficiaris dels ajuts directes de la PAC 2022 (prenent com a referència el nombre del 2021). L’avançament dels ajuts directes de la PAC és urgent, segons l’entitat per facilitar una liquiditat molt necessària als productors, en un moment excepcional.

L’entitat entén que si Aragó, amb una complexitat superior pel que fa al nombre de beneficiaris, ha anunciat que ho farà la primera setmana de novembre, no existeix cap mena de justificació perquè Catalunya no concreti quan efectuarà els pagaments anticipats, que ja ha començat a transferir el MAPA, a través del FEGA, a les comunitats autònomes que ho han sol·licitat.

Joan Carles Massot, president nacional de JARC, veu aquesta falta de concreció del Departament com una falta de respecte cap al sector. “Resulta totalment incomprensible, que any rere any, el DACC ajorni el pagament sota el pretext que necessita més temps per efectuar els controls, en comptes d’agilitzar-ho amb una bona previsió com fan altres comunitats”, afegeix Massot.

Categories