JARC demana que es compensi econòmicament als productors pels efectes de la sequera

L’entitat demana suport econòmic per als productors que patiran una pèrdua de productivitat i rendibilitat pels efectes de la sequera i demana un pla de previsió per poder fer front a aquesta situació. També sol·licita una revisió del sistema d’assegurances, que actualment no cobreix les pèrdues provocades per la manca de precipitacions.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya ha celebrat una reunió bilateral amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), que s’ha compromès a convocar una reunió amb un grup de treball format per les organitzacions agràries sobre la desburocratització del sector, el 15 de març, a petició de JARC.

Catalunya ha entrat en fase d’excepcionalitat del sistema Ter-Llobregat i de l’aqüífer del Fluvià Muga per la manca de precipitacions, que implica restriccions d’aigua per usos industrials (15%) i agrícoles i ramaders (40%) i usos lúdics i reg, a 224 municipis de 15 comarques de Girona i Barcelona, que entraran en vigor avui, a partir de la seva publicació al DOGC. Aquestes són les restriccions que estableix el nou decret llei que va aprovar el govern, que s’activen després de 25 mesos sense pluges abundants a les capçaleres dels rius.

Les seves conseqüències per als productors agraris depenen en aquest moment d’un gran ventall de factors segons el territori i les produccions, però en molts casos es traduiran en una reducció del rendiment i, per tant, una pèrdua de rendibilitat.

La situació actual és molt complicada. El pla d’estalvi d’aigua que presenta l’ACA per la ramaderia i agricultura preveu assegurar només la supervivència del bestiar, en cas de la producció ramadera, o dels cultius. En el cas de l’agricultura fa referència als plurianuals llenyosos, és a dir, es podrà mantenir l’arbre viu, no es garanteix la collita.

Les previsions de precipitacions apunten al fet que això és només el començament, i s’hauran d’imposar noves restriccions en altres territoris, com ja han anunciat també la CHE de cara a la campanya de regadiu, i ja s’estan aplicant al Canal d’Aragó i Catalunya, i a l’Urgell s’ha plantat més cultiu de secà.

La sequera ja està condicionant els tipus de cultius que es planten i els seus rendiments, i s’espera un estiu molt dur. Per aquest motiu, JARC ha demanat al Departament que elabori un pla de previsió per poder fer front a aquesta més que probable situació. També sol·licita una compensació econòmica per les pèrdues ocasionades per la sequera o les restriccions d’aigua imposades, perquè els productors puguin mantenir les seves explotacions i garantir la producció d’aliments i la sobirania alimentària. Una altra mesura que l’entitat considera necessària és la flexibilització dels ajuts de la PAC, per adaptar-los a aquesta realitat climàtica, i la compensació econòmica per reducció de rendiment o per canvi de cultiu.

Cal tenir en compte, que a aquestes pèrdues, se sumen les que estan patint molts pagesos arreu Catalunya a causa dels danys provocats per les superpoblacions de fauna cinegètica. Per tractar aquest tema, el Departament s’ha compromès a convocar una reunió bilateral, aviat, a petició de l’organització agrària.

Categories