JARC demana explicacions al Govern sobre el pes del sector agrari a la nova Conselleria

L’entitat ha sol·licitat una reunió bilateral amb la consellera, Teresa Jordà, després de l’anunci del canvi de nom i competències del Departament d’Agricultura, que passa a ser Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.  

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya entén que el sector agrari és la base de l’alimentació i el motor que dinamitza les zones rurals. Per altra banda, pateix de forma molt directa els efectes del canvi climàtic, i forma part de la solució. Per aquest motiu exigeix que el Departament defineixi si l’agricultura i la ramaderia tindran un paper central en les polítiques de la nova Conselleria.

L’organització vol transmetre al Govern el seu descontentament pel canvi de nom i competències de la nova conselleria que, per començar, no inclou les paraules “agricultura ni ramaderia”, si bé aquestes dues activitats són la base de l’alimentació. L’organització agrària considera que la Conselleria hauria d’haver donat informació sobre el pressupost i les polítiques que hi abastirà.

Més enllà del canvi de nomenclatura, l’activitat agrària juga un paper fonamental en la dinamització de les zones rurals, enfortint el teixit econòmic, creant llocs de treball i evitant el despoblament, i vol que Jordà deixi clar, si això es veurà reflectit en els pressupostos i les polítiques del nou Departament.

“Acció Climàtica” és, segons l’organització, un concepte molt ampli, en el qual es veuen implicades moltes activitats, i per tant hauria d’incloure polítiques transversals, no només centrades en els territoris rurals i l’activitat agrària, que de fet, son les que percentualment tenen menor impacte en la contaminació. Segons les dades publicades pel Departament de Territori i Sostenibilitat (2018), la indústria és responsable de l’emissió del 31% del GEH, el transport del 29%, l’energia del 14% i les activitats agrícoles i ramaderes del 12%.

Per tant, l’entitat sol·licita a la consellera que especifiqui quants sectors es nodriran d’aquest pressupost. L’entitat considera clau que Teresa Jordà defineixi clarament quin serà el pes que el sector agrari tindrà en la nova Conselleria. Segons, JARC, aquesta importància hauria de quedar clara en el nom de la Conselleria, que hauria d’incloure el mot Agricultura, com succeeix en altres Comunitats Autònomes. I suggereix que si el nom fa la cosa, s’hauria d’anomenar “Agricultura, Alimentació, Acció Climàtica, i Agenda Rural”.

Categories