JARC demana al MAPA que rectifiqui l’ajut dels fertilitzants que exclou productors de vinya, fruita i horta

L’organització agrària ha presentat al·legacions al Ministeri perquè l’ajut del fertilitzant inclogui totes les explotacions amb terres de cultiu o cultius permanents, registrades i, que presentin la Declaració Agrària (DUN) anualment.

L’entitat alerta de què multitud d’explotacions de fruita dolça, vinya i horta, que han sofert l’increment de costos dels fertilitzants, quedaran excloses d’aquest ajut. En el cas de l’horta, amb l’agreujant que no han pogut beneficiar-se de cap altra mena de suport econòmic.

El Govern espanyol va aprovar, a finals de desembre del 2022 mitjançant el Reial decret llei 20/2022, un paquet de mesures destinades a pal·liar l’impacte econòmic que l’augment dels costos de producció derivats del conflicte bèl·lic d’Ucraïna ha causat en alguns sectors.

L’agricultura ha sofert especialment aquest increment durant els últims mesos i, per aquest motiu, el RD Llei incorpora dues mesures destinades a apaivagar el fort impacte de la crisi en el sector primari, un ajut per sufragar el preu del gasoil agrícola utilitzat durant el 2022 i, un altre per la pujada del preu dels fertilitzants.

Aquest últim consisteix en un import de 22 euros per hectàrea en secà i 55 euros en regadiu, a aquells titulars d’explotacions amb terres de cultiu, excepte pastures i guarets, i cultius permanents que, disposin d’almenys un ajut directe per superfície, és a dir, de pagament bàsic, règim de petits agricultors, pagament verd, joves i ajuts associats.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya alerta que aquest requisit exclou de l’ajut a multitud de superfície de fruita dolça, horta i vinya que, com la resta de cultius, han hagut de suportar un increment de més del 80% del preu dels fertilitzants durant l’últim any i que fins ara, històricament, no han percebut ajuts de la PAC en la seva gran majoria i, per tant, ara també quedarien fora d’aquest últim de manera injusta.

Per aquest motiu, l’entitat ha presentat al·legacions al MAPA, perquè rectifiqui el text de manera que en puguin ser beneficiàries d’aquest ajut totes les explotacions amb terres de cultiu o cultius permanents, registrades i, que presentin la Declaració Agrària (DUN) anualment.

Categories