JARC demana al DARP i als operadors que donin suport a l’ametlla catalana

L’organització agrària reclama als operadors que posin fi a l’especulació amb els preus d’aquesta fruita seca, que ha descendit a més de la meitat en un any. Estan posant en perill els productors catalans, que es veuen obligats a vendre sota cost de producció, amb la pressió de les importacions massives provinents de Califòrnia.

L’entitat considera que les autoritats competents haurien d’implementar mesures per limitar l’entrada d’ametlles americanes, que enfonsen el mercat nacional, malgrat que tenen una qualitat inferior i s’han produït amb productes fitosanitaris prohibits a Europa.

La llotja de Reus continua establint els preus de referència més baixos de l’Estat. La primera setmana de setembre, l’ametlla comuna es cotitza a la llotja catalana a 2,80 €/kg, mentre que a Múrcia, Albacete o Córdoba ronda els 3 € / kg.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) s’ha reunit aquest matí amb la Cambra de Comerç de Reus, operadors i representants de la llotja de Reus i del DARP per parlar sobre la situació del mercat i la collita d’ametlla. Sisco Esquerda, cap sectorial de la Fruita Seca de l’organització ha reiterat a la reunió que s’ha agreujat el panorama dels baixos preus que domina el mercat des de fa un any, enfonsant un dels pocs sectors agraris que resultaven rendibles a Catalunya.

S’hauria de vetllar per controlar que els agricultors no es vegin obligats a vendre per sota del cost de producció. Aquest descens de preus no està justificat, afegeix Esquerda, pel consum d’ametlla de les llars catalanes, que ha pujat una dècima respecte a l’any passat, ni pel consum americà, que tampoc ha baixat. Segons dades facilitades per la Generalitat, del mes d’abril, hem passat de 136 milers de kg/l/u (2019) venuts a 194 milers de kg/l/u (2020).

Evolució dels preus de l’ametlla comuna (€/kg 2019-2020)
1a setmana setembre Llotja de Reus Llotja d’Albacete Llotja de Múrcia Llotja de Califòrnia
2019 5,05 5,45 5,47 6,61
2020 2,80 3 3,07 4,48
Font: Elaboració pròpia amb les dades oficials publicades per les llotges

L’especulació dels preus per part dels operadors i la pressió que exerceix l’entrada massiva de producte procedent dels Estats Units (els majors productors en l’àmbit mundial, amb un 84% de producció), i la variació de cotització actual d’ euro-dollar, en són les principals causes, afirma Esquerda. I afegeix que “després de les reivindicacions de JARC durant la reunió d’avui, esperem i confiem que els preus que oferiran els operadors a la llotja de Reus, aquesta segona setmana de setembre, s’adeqüin a la realitat de mercat i situació mundial, i s’aproximin i siguin més coincidents a la resta de llotges.”

A Catalunya el 75% del cultiu d’ametlla és de secà, amb una rendibilitat més baixa que el de regadiu, que és l’únic capaç de fer front a aquesta davallada de preus del 50%, que amb un major rendiment per hectàrea, i la collita excepcionalment bona d’enguany, pot competir amb majors volums de venda. El cap sectorial de la Fruita Seca de JARC, alerta al Departament de què cal donar suport al cultiu tradicional català, el de secà, per protegir el territori i el seu teixit productiu.

Categories