JARC acusa Agricultura d’inoperància en la gestió dels danys del Filomena

L’organització no dóna crèdit a què gairebé un mes després del temporal de neu, el Departament no hagi acabat de valorar els danys i comenci just ara a demanar proves a tots els damnificats. La falta d’aquestes dades és l’excusa del DARP per no haver dissenyat tampoc cap ajut per compensar els agricultors afectats per la neu.

Agroseguro reconeix que ha de revisar les condicions de les assegurances i es compromet a ajustar-les perquè ara mateix no cobreixen gran part de les destrosses. 

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya va assistir ahir a la reunió extraordinària de la Taula Sectorial de l’Olivera, on els representants del sector esperaven escoltar per fi solucions concretes en forma d’ajuts, per al desastre causat pel temporal. La sorpresa va ser majúscula, en comprovar que el Departament d’Agricultura es troba encara en el mateix punt de partida de fa un mes, i demana ara que tots els agricultors enviïn proves i declaracions jurades a les administracions per poder valorar els danys, i va emplaçar els assistents a trobar-se després d’aquesta estimació, d’aquí dues o tres setmanes.

L’entitat agrària ja va denunciar fa deu dies la lentitud d’actuació per part del Departament i el Govern per fer una valoració dels danys. Mentre que el Govern espanyol declarava vuit Comunitats Autònomes com a “zona catastròfica” el 19 de gener, Catalunya encara va trigar uns dies a fer unes primeres valoracions que considera massa parcials.

Al requeriment de l’organització de per què no havia demanat la qualificació de zona afectada greument per una emergència climàtica, el Departament va tornar a tirar pilotes fora, passant la responsabilitat al Govern, sense donar explicacions de per què no han pressionat per aconseguir-ho. “En aquests moments la tardança del Departament d’Agricultura ja s’ha convertit en una total passivitat”, segons Lluís Gaya, cap sectorial de l’Olivera de JARC.

Aquest retard significa un gran perjudici pels agricultors, que no només no reben el suport que tant necessiten en forma d’ajuts, sinó que posterga la incertesa i el malestar dels professionals del camp. Un cop hagin pres les 5 imatges amb FotoDUN per demostrar les destrosses, per fi podran començar la feina d’esporga, que es trobava paralitzada.

Agroseguro rectifica i dóna la raó a JARC

Per altra banda, després que l’organització agrària denunciés fa uns dies que Agroseguro havia fet peritatges a la baixa dels danys i que les condicions eren totalment desfavorables pels damnificats, especialment pels cultius de superintensiu i reg, l’asseguradora ha reconegut l’error i ha anunciat la seva voluntat d’ajustar les condicions de les assegurances en cas de neu, perquè també cobreixen danys puntuals.

Categories