Els preus de l’estudi de costos del raïm i el vi no reflecteixen la realitat

Les dades utilitzades per dur a terme l’estudi no mostren els costos reals de les explotacions vitícoles, i enguany encara menys. A hores d’ara ja podem dir que  els rendiments per hectàrea no superaran de mitjana el 50% d’una collita normal.

Segons l’estudi, a la part alta de la forquilla el preu oscil·la entre 0,45 i 0,50 cèntims, mentre que l’organització agrària considera que en cap cas hauria de ser inferior a 0,65 cèntims.

 

A la novena taula de cogestió del cava celebrada recentment es va exposar, com a punt principal, l’estudi de preus del raïm i el vi realitzat pel CREDA.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya considera que les dades emprades per dur a terme l’estudi no reflecteixen els costos reals de les explotacions vitícoles i molt menys la realitat de la propera collita, que sens dubte serà de les més curtes de la història de la vinya, a hores d’ara ja podem dir que  els rendiments per hectàrea no superaran de mitjana la meitat d’una collita normal.

En aquest sentit, Jaume Domènech, representant de JARC a la D. O. Cava, declara que “La vinya està patint les greus conseqüències per la sequera. La nostra organització defensa els interessos de tots els viticultors catalans en el marc de la Taula de la Sequera i continuarà pressionant perquè tothom pugui rebre l’ajut que li correspongui.”

En l’esmentat estudi es van obviar tres paràmetres que l’entitat considera que són indispensables per arribar al preu de cost. El primer d’ells és que més del 50% de les vinyes són de producció ecològica, aquest fet implica més cost de producció, a més que assumeixen un major risc, que s’hauria de tenir en compte.

Tampoc contempla que en la zona de la D. O. Cava moltes parcel·les estan en règim de parceria, això comporta una baixada important d’ingressos, que no s’han estimat. Per acabar, caldria valorar que la majoria d’explotacions són familiars, i l’estudi no inclou la mà d’obra familiar. Aquest últim punt desvirtua molt, segons l’organització agrària, els seus resultats.

Les estimacions de preus calculats indiquen que a la part alta de la forquilla el preu oscil·la entre 0,45 i 0,50 cèntims. JARC considera que afegint els paràmetres exposats anteriorment i tenint en compte les pujades dels costos de producció, en cap cas els preus haurien de ser inferiors a 0,65 cèntims pel guarda. Pel guarda superior el preu mínim hauria de ser 0,78 cèntims.

Categories