Cal intensificar els controls contra els robatoris de garrofes al Camp de Tarragona

Les mesures posades en marxa per part del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i els cossos de mossos d’esquadra i agents rurals, no han aconseguit frenar els robatoris de garrofes que es produeixen amb més freqüència enguany a la zona del Camp de Tarragona.

L’entitat considera que els controls d’entrada de producte que es realitzen als magatzems i cooperatives receptores són insuficients, i és important que s’intensifiquin durant els dos mesos que queden de campanya.

 

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya ha demanat en les reunions mantingudes amb els Serveis Territorials de Tarragona que s’intensifiquin els controls de cossos de seguretat, no tan sols a les carreteres, sinó als camins i les finques.

L’organització agrària va donar suport, junt amb les altres entitats del sector presents a la reunió, a la mesura proposada pel DACC, d’obrir expedients sancionadors, si es troben indicis de què s’ha venut per sobre de la capacitat productiva de les finques. Tanmateix, aquesta última mesura tindria efecte a llarg termini, i els agricultors necessiten salvar la campanya actual. Per aquest motiu, Albino Neira, president territorial de Tarragona de JARC, afirma que “cal endurir els controls dels receptors de garrofes, perquè ningú robaria, si després no pogués donar sortida al producte”.

Neira explica que “A Terres de l’Ebre, on s’han intensificat aquest estiu els controls, sembla que han disminuït considerablement, però s’han desplaçat cap al Camp de Tarragona”. Dimecres per exemple, es van emportar 1.000 kg de la finca d’un productor de Nulles. Francesc Xavier Anglès, també ho sap prou bé, a la seva finca han entrat tres cops a robar, l’última fa dos dies. En dues ocasions, ha aconseguit aturar-ho, però una d’elles ha perdut 100 kg de garrofes. Anglès té les finques repartides en diferents municipis, i de moment, només ha controlat les de Riudoms, però pateix pel que es trobarà quan vagi a les de Reus o Borges del Camp.

Per la seva experiència, els lladres semblen gent organitzada, que actua ràpidament, no es paren a batollar els arbres, sinó que arriben amb furgonetes en grups i omplen els sacs amb el que poden agafar a mà.

“Alguns agricultors es veuen obligats a collir la garrofa quan encara no està del tot madura, per poder-la emmagatzemar i deixa que s’assequi en un lloc més segur, per por als robatoris”, explica Neira, i afegeix que “cal augmentar la presència de mossos d’esquadra i agents rurals, així com les inspeccions del Departament als punts d’entrada per posar fi a aquesta situació ja”.

Categories