L’organització agrària considera que cal millorar el coneixement del sector agrari, fomentar un consum més conscient i hàbits alimentaris més saludables.
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha exposat avui a la Comissió d’Agricultura del Parlament de Catalunya la urgència d’integrar l’educació agroalimentària en el currículum escolar. Aquesta acció s’emmarca dins de la campanya “Per una educació basada en el coneixement de la nostra riquesa agroalimentària,” impulsada per JARC i la Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG).
Segons l’informe elaborat per COAG, més del 70% dels joves espanyols desconeixen l’origen dels aliments que consumeixen. Aquesta desconeixença afecta no només la percepció del sector agrari sinó també la seva salut. “El nostre objectiu no és només educar consumidors conscients, sinó també fomentar hàbits alimentaris saludables i sostenibles des de la infància,” ha destacat Jaume Bernis, representant de JARC i membre de la Comissió Executiva de COAG a Europa.
L’estudi posa èmfasi en la necessitat d’incorporar activitats pràctiques, com visites a explotacions agràries, per sensibilitzar els estudiants sobre tot el procés de producció i l’impacte ambiental, promovent alhora el consum de productes de proximitat. També és molt important que els infants i joves coneguin qui produeix, on i com es cultiven els aliments que consumeixen, fomentant una connexió directa amb el sector primari.
Les propostes de JARC i COAG s’inspiren en models educatius d’altres països europeus, on la integració del coneixement agroalimentari ha contribuït significativament a una millor comprensió del sector agrari i a un consum més conscient.
Durant la compareixença, els diputats de la Comissió d’Agricultura han donat suport a la iniciativa, manifestant que en donaran trasllat a la Comissió d’Educació per a un estudi més profund. Aquesta proposta va iniciar el seu camí fa 3 anys i s’està traslladant als partits polítics i Governs de tot l’Estat espanyol.
JARC considera que Catalunya no es pot permetre que les futures generacions continuïn creixent desconnectades de l’origen dels aliments que consumeixen. L’agricultura i la ramaderia catalanes són molt més que una activitat econòmica: són alimentació, salut i territori.