JARC proposarà la creació d’una Taula de Treball d’Emergència Climàtica

562

L’organització agrària considera essencial el compromís del Govern de la Generalitat amb el sector agrari per avançar en la prevenció dels efectes del canvi climàtic i minimitzar les destrosses.

L’entitat demana la màxima celeritat per fer les valoracions de les afectacions de la tempesta Glòria per accelerar al màxim la reparació dels danys.

22 de gener de 2020. Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) sol·licitarà a Presidència la creació d’un grup de treball conjunt amb els representants del sector per prevenir els efectes del canvi climàtic en les zones rurals. En una situació d’emergència climàtica com la que estem vivint, els episodis de sequera, incendis, inundacions i temporals de fred i vent són cada cop més habituals, i la prevenció (com pot ser, la neteja de les lleres dels rius o del sotabosc) és essencial per evitar mals majors. JARC considera fonamental que es doni el suport necessari perquè el sector agrari pugui continuar exercint de vertebrador i conservador del territori.

L’organització agrària lamenta enormement els danys que està causant el temporal i sol·licita celeritat per realitzar la valoració de les afectacions per rescabalar els danys al més aviat possible. Entre les zones més afectades, al Delta de l’Ebre l’aigua salada ha inundat 3.000 hectàrees d’arrossars de la comunitat de regants a l’esquerra del delta i camins agrícoles, el que suposarà probablement la pèrdua de properes collites.

Al Baix Llobregat i el Maresme hi ha afectació de diversa gravetat en cultius i infraestructures agrícoles. A Girona s’han desbordat tres rius, el Ter al seu pas per Bescanó, el Tordera a l’altura de Tordera i Palafolls i el Fluvià a Olot, i el riu Onyar es troba en risc de desbordament.

JARC recorda que agricultors i ramaders són els primers afectats per les conseqüències del canvi climàtic en la seva activitat però també són claus en la vertebració del territori. Els pagesos necessiten comptar amb el suport necessari per poder continuar exercint amb la doble funció de productors d’aliments de qualitat i manteniment i vertebració del territori.

Categories